MKA

Tandtransplantatie

Het transplanteren van een tand of kies betekent het verplaatsen van een eigen tand of kies naar een andere plaatst in de kaak. Er wordt ook wel gesproken van autotransplantatie van gebitselementen.

De reden voor deze ingreep kan zijn dat een blijvende tand of kies zich niet goed ontwikkeld heeft of ontbreekt. Als op een andere plaats een kies niet noodzakelijk is kan deze worden getransplanteerd. Andere redenen zijn de gevolgen van bijvoorbeeld een ongeluk of een groet verschil van het aantal tanden in de boven- en de onderkaak.

Meestal wordt gekozen om de kiezen die net na de hoektanden komen te gebruiken voor transplantatie. De kaakchirurg baseert de behandeling op een röntgenfoto. De kiezen die moeten worden getransplanteerd mogen nog niet helemaal zijn afgevormd. De behandeling kan dus niet worden toegepast bij volwassenen.

Het transplanteren van tanden en kiezen kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. Na ongeveer een twee weken mogen de hechtingen eruit en vervolgens kan het het nog enkele weken duren voordat de getransplanteerde gebitselementen zich goed hechten.