MKA

Vrijleggen van hoektanden

Hoektanden zijn soms de doorbraakrichting kwijt en blijven in de kaak liggen (geretineerde hoektanden). Het betreft meestal de hoektanden in de bovenkaak; vaak liggen ze scheef in kaak, dicht tegen wortels van de naburige tanden. Ze zijn nog bedekt met bot en stug tandvlees. De hoektanden zijn bijzonder sterke tanden, bepalend voor het aanzien (esthetiek) van het gebit en zijn belangrijk voor de geleiding van de onderkaak bij het kauwen. De orthodontist zal u vrijwel altijd verwijzen om deze tanden vrij te laten leggen, zodat ze met een beugel in de tandboog gereguleerd kunnen worden.
Vrijleggen
De kaakchirurg zal onder plaatselijke verdoving of algehele narcose de hoektand vrijleggen. Hierbij wordt het stugge tandvlees boven de hoektand losgemaakt en wordt het overliggende bot verwijderd. Vaak wordt dan direct een bracket (orthodontish plaatje) op de tand geplakt met een uitstekend metalen draadje, of een plaatje met een kettinkje, waarna het wondje weer wordt gehecht.
In een aantal gevallen wordt het tandvlees boven de hoektand grotendeels verwijderd waardoor er een tunneltje ontstaat, waardoor de hoektand naar de oppervlakte kan groeien. In een aantal gevallen wordt actief door de orthodontist de hoektand naar buiten en in de rij gereguleerd. Soms wordt eerst spontane doorbraak afgewacht, waarna met behulp van een vast zittende beugel de hoektand voorzichtig naar de juiste plek wordt geleid.

Nadat het stugge tandvlees, wat de hoektand(en) bedekt, is weggehaald, zal de kaakchirurg een soort "kauwgum" in de wond plakken. Het is de bedoeling dat deze kauwgum minstens een week blijft zitten.

Na een week zal de kaakchirurg dit stukje "kauwgum" verwijderen. Het is absoluut noodzakelijk dat de wond bedekt is met deze "kauwgum". Hierdoor wordt namelijk voorkomen, dat het tandvlees over de hoektand weer dichtgroeit. Mocht het door de kaakchirurg aangebrachte stukje "kauwgum" eruit vallen, neem dan zelf een stukje suikervrije kauwgum, maak er een bolletje van en druk het in de wond.

Poetsen

Poets met een zachte tandenborstel zachtjes over de wond of langs de "kauwgum". Het is normaal dat het tandvlees rondom de vrijgelegde hoektand af en toe een beetje bloedt. Nadat de "kauwgum" is verwijderd, moet je de hoektand een paar keer per dag poetsen. Je moet de wonde goed schoonpoetsen en voorkomen dat het tandvlees weer over de hoektand groeit. Je kan dat doen met een wattenstaafje (met op het puntje een beetje tandpasta) of met het puntje van de tandenborstel. Probeer goed in de wond te peuteren (het maakt niet uit als het bloedt). Let erop dat het tandvlees niet over de hoektand dichtgroeit, dit kan soms al in een week tijd gebeuren!

Controles

Na het laatste controle bezoek aan de kaakchirurg moet er binnen 1 à 2 weken een afspraak gemaakt worden bij de orthodontist. Deze zal dan de controles overnemen en bespreken wanneer de hoektand met een beugel gecorrigeerd zal worden.

Wortelresorptie

Het niet behandelen van dergelijke hoektanden heeft als risico, dat bij doorgroei van deze hoektanden, de wortels van de naburige tanden beschadigd kunnen worden. Dit noemt men wortelresorptie, wat op den duur kan leiden tot het los gaan staan van de buurtanden en verlies ervan.